9. De heilige graal

Ik hoorde van Rob dat je Hyves aan Talpa had verkocht. Van harte gefeliciteerd en veel succes.
Michael Kraland

==

Tegelijk met de politieke strijd en het gevecht met concurrenten vinden achter de schermen gesprekken plaats met mogelijk nog veel ingrijpendere gevolgen. Verschillende grote mediabedrijven benaderen Hyves. Er wordt niet direct een zwarte koffer met geld opengeklapt, maar al snel volgt in de gesprekken de vraag: wat zijn jullie plannen op langere termijn? En: staan jullie open voor de verkoop van een minderheids of een meerderheidsbelang?

Praten kan altijd. Los van het geld hebben mediareuzen veel toegevoegde waarde. Een internationale partner kan Hyves alsnog uitrollen in het buitenland. Het massabereik en de technologie van bedrijven zoals De Telegraaf en KPN kunnen Hyves in één klap twee jaar vooruit in de tijd zetten. Daarnaast zijn het mogelijke concurrenten. Onder het motto keep your friends close but your enemies closer houden wij die graag dichtbij.

Ook zijn we nieuwsgierig naar de waarde van Hyves. De overname van Myspace was de start van een hype die sindsdien alleen maar in kracht is toegenomen. In Amerika worden start-ups al snel gewaardeerd op tientallen miljoenen dollars en het studentennetwerk Facebook soms zelfs op miljarden. Hyvers delen onze interesse en zijn in februari 2006 een polletje gestart.

‘Hoeveel zal De Telegraaf of eBay of iemand anders moeten betalen om Hyves te kopen?’

10 euro per lid,’ schat Stephanie.

Dat vindt Marcel veel te laag. ‘10 euro per lid lijkt meer op een huurprijs per jaar dan een koopprijs.’

De gemiddelde taxatie van de Hyvers is 75 miljoen euro. Volgens 38 procent ligt de waarde zelfs tussen de 100 en 200 miljoen. Dat is natuurlijk niet helemaal objectief, het is tenslotte hun eigen site.

Op de achtergrond van de gesprekken speelt mee dat Microsoft en Myspace op het punt staan om de Nederlandse socialenetwerkarena te betreden. Nu heeft Hyves de wind in de zeilen en is net de eerste slag tegen Myspace gewonnen, maar we vrezen dat de veel grotere schaal van de giganten op langere termijn tegen ons kan werken. Zowel Myspace als Microsofts Hotmail en Messenger worden inmiddels gebruikt door meer dan 100 miljoen mensen. In maart test Microsoft in Australië zijn gloednieuwe sociale netwerk, MSN Spaces. Als alles volgens plan verloopt, wordt Spaces binnen enkele maanden in de hele wereld uitgerold. In Nederland kan Hyves dan dankzij de miljoenen MSN-accounts in één klap worden gedegradeerd tot een kleine nummer twee.

==

De eerste partij die voorzichtig met ons flirt voor een overname is Sanoma. Het Finse bedrijf met titels als Cosmopolitan en Viva is de grootste uitgever van tijdschriften in Nederland. Sinds de overname van Ilse Media is de multinational bovendien eigenaar van onder andere Nu.nl en Startpagina.nl. Zowel mensen van Sanoma als Ilse Media spreken we regelmatig, van onze kant vooral om meer te leren over de werking van de advertentiemarkt. Eind maart mailt zowel Sanoma als Ilse naar aanleiding van alle publiciteit omtrent de verkiezingen onafhankelijk van elkaar om weer eens af te spreken. Twee afspraken, één vraag. ‘Hoe kijken jullie aan tegen de verkoop van een belang?’

De tweede geïnteresseerde partij is een bekende uit de telecomwereld.

==

–– Original Message ––

Melodietje Worldwide

23 April 2006 17:38

Raymond Spanjar

Re: Overname Hyves – Melodietje

==

Nog steeds geen interesse om Hyves te verkopen, Raymond?

==

Begin mei fiets ik ’s avonds door de Jordaan naar huis als ik Tony Berk jr. tegenkom. Hij gaat net wat drinken met John en Johnny Talpa in café Finch op de Noordermarkt.

‘Heb je dorst?’

John de Mol. Vroeger heb ik hem een paar keer kort gesproken bij Tony thuis in Laren. Dat zal minder indruk hebben gemaakt op John dan op mij, als hij het zich überhaupt nog herinnert.

In de Finch sta ik al snel alleen met de mediamagnaat aan de bar.

‘Natuurlijk ken ik Hyves.’

John de Mol kent Hyves!

Niet dat De Mol een digibeet is. Niemand van de mediabazen gelooft méér in nieuwe media en de samensmelting van tv, radio en online dan John Talpa. Maar elke keer als iemand zegt Hyves te kennen, glimmen we van trots. Dus als John de Mol zonder hakkelen Hyves noemt, dan is dat best gaaf. Haifs, twee jaar geleden was het niet eens een woord!

‘Hyvers kunnen nu al video’s uploaden en straks na de lancering van Hyves Music is eigenlijk iedere Hyver een producent en zender van content.’

Als John 100 miljoen investeert in een tv-zender, wat heeft hij dan wel niet over voor een paar miljoen zenders?

De biertjes inspireren. De Mol stelt voor om op korte termijn verder te praten. We wisselen 06-nummers uit – het 06-nummer van John de Mol! – en de mogul nodigt me uit voor een lunch de week erop met hem en Talpa Media-baas Ronald Goes.

Ondanks de versierpogingen lijkt het verstandig om extra geld op te halen. Get it when you can, not when you have to. Op papier maakt Hyves geen verlies meer, maar de servers moeten nog steeds deels direct afgerekend worden. Ook willen we extra investeren in programmeurs.

Het is gevaarlijk om het gat in de begroting pas op het laatste moment te financieren. Als er dan iets tegenzit, sta je met de rug tegen de muur. De tijdsdruk zorgt dan niet alleen voor een veel lagere waardering en dus meer verwatering, maar het kan ook negatieve gevolgen voor de business hebben omdat investeringen worden uitgesteld.

Een halfjaar na de investering van Hubert stellen we voor om een paar ton op te halen op een waardering van 10 miljoen. Dat lijkt niet onredelijk. Weliswaar maakt Hyves nauwelijks winst, maar we groeien snel en behoren nu al tot de vijf best bezochte sites van Nederland. En buitenlandse netwerken zijn veel meer waard. We rekenen op een snelle deal, want opnieuw zijn het bedrag en de waardering van tevoren al afgesproken met Leendert, op voorwaarde dat Hubert ook meedoet.

We maken echter een fout. Eén koper(of groep kopers) is geen koper. Zonder concurrerende investeerder is er geen alternatieve prijs en dus geen minimumprijs. Hubert vindt 10 miljoen te veel. Zeker in verhouding tot de waardering van 3 miljoen in de vorige financieringsronde. Hij is bereid om de helft voor zijn rekening te nemen, maar alleen op een waardering van 5 miljoen.

De helft.

Daar kun je over discussiëren, maar dat zorgt net zomin voor een hogere prijs als een discussie bij een marktstalletje voor een lagere prijs zorgt. Je krijgt pas een betere prijs als je de daad bij het woord voegt en wegloopt. Wij willen niet weglopen. Een nieuwe investeerder zoeken kost veel tijd en – belangrijker nog – focus. Nog minder aantrekkelijk is het om onder tijdsdruk een deal te moeten sluiten met een strategische partner omdat we geld nodig hebben.

Vanwege de snelheid zakken we naar 8 miljoen. Hubert houdt echter voet bij stuk. Logisch, bij een 40 procent lagere waardering krijgt hij bijna 60 procent meer aandelen voor zijn geld. Bovendien hebben we nog steeds geen alternatief. Al was het maar om aan te tonen dat onze waardering niet te hoog is.

Gelukkig biedt Don Corleone de helpende hand. Hij stelt het belang van het collectief boven zijn eigen belang. Leendert wil geen lagere waardering en biedt aan om op 8 miljoen de hele financiering voor zijn rekening te nemen.

Dat is niet nodig, Hubert doet toch mee. Op een waardering van 7,5 miljoen.

==

Veel banken en corporate finance-adviseurs ruiken inmiddels een potentiële deal, en dus commissie, en benaderen ons. In juni komen drie investmentbankers van ABN AMRO op bezoek op HQ. ABN is een van de grootste spelers op de Nederlandse fusie en overnamemarkt. Doordat deze bank bij de meeste deals in de mediasector betrokken is, is er veel kennis over hoe de directies van de Nederlandse mediabedrijven tegen internet aankijken.

‘Als ik jullie was zou ik wachten; het lijkt mij te vroeg.’

Met nauwelijks omzet en een verwaarloosbare winst is de waardering ook beperkt, vindt de bankier. Het is beter om nog twee jaar de tijd te nemen om de omzet op te voeren.

Hij heeft een punt. In principe zorgt een hogere winst inderdaad voor een hogere waardering. We zijn echter nog steeds nieuwsgierig naar wat onze prijs nu al is. In het buitenland wordt toch ook veel geld betaald voor bedrijven zonder winst?

‘Ik kan me voorstellen dat een grote speler 35 tot 50 miljoen euro over heeft voor Hyves,’ schat Mark Zuidema.

35 miljoen! Terwijl we net met veel hangen en wurgen een emissie van 7,5 miljoen hebben gedaan...

Zuidema ziet eruit als een investmentbanker pur sang: strak in het pak en een bruine haardos die niet verkeerd kan zitten. Hij is een modelhyver acht jaar later. Binnen ABN is de bankier verantwoordelijk voor de sector media en internet.

We spreken af dat we intern gaan overleggen of we een formeel traject in willen gaan om de verkoop van een strategisch minderheids dan wel meerderheidsbelang te onderzoeken, of dat we helemaal onafhankelijk blijven.

Op 7 juli reis ik weer af naar Talpa Media HQ in Laren. Het broodje kaas dat ik daar eerder at met John de Mol en Ronald Goes is al ruimschoots verteerd. Tijdens die lunch was De Mol erg charmant, op persoonlijke gronden hoeft een investering in elk geval niet stuk te lopen.

Misschien wel op de waardering. Die gaan we nu bespreken. Daarom is Leendert deze keer meegekomen, de oud-oprichter van Gilde heeft dit spelletje al veel vaker gespeeld. Bovendien kan mijn relatie met Talpa onder druk komen te staan als ik zelf ga steggelen over een waardering. Het is altijd aan te raden om onderhandelingen te scheiden van inhoudelijke gesprekken. Zeker bij de waardering die Leendert wil noemen.

ABN vindt dat een realistisch bedrag, dan moet je niet bang zijn om dat te noemen. Bovendien zie je vanzelf hoe ze reageren,’ probeert Leendert me gerust te stellen.

John de Mol is er zelf niet bij. Na de introducties en wat snuffelen vraagt Leendert aan Goes aan wat voor een waardering Talpa denkt.

‘Hebben jullie zelf al iets in jullie hoofd?’ kaatst Goes de bal terug.

‘Nou, eigenlijk niet. Wij zijn helemaal niet met verkoop bezig. Maar als ik toch iets moet noemen...’

Gaat hij het zeggen?

‘... dan heb ik waarderingen van Hyves gehoord van 35 tot 50 miljoen.’

Boem. Honderd keer onze verwachte winst in 2006. 50 miljoen voor een bedrijf van minder dan tien werknemers.

Goes en Co geven geen krimp. Wellicht komt dat doordat Ronald Goes een Hyver is? Die waarderen ons immers op 75 miljoen.

‘Nee, maar mijn vrouw hyvet fanatiek.’

Zonder verdere discussie over de waardering praten we het uur vol en stappen weer in de auto – terug naar Amsterdam.

==

Tegelijkertijd meldt een vierde partij zich. Via een adviseur laat KPN aan Leendert weten ook interesse te hebben in die oranje website. Het belbedrijf heeft een agressieve nieuwe mediastrategie. Het investeert onder meer in narrowcasting, content voor digitale televisie en Dag, de multimediale gratis krant in samenwerking met de Volkskrant. Het zijn echter vooral KPN’s traditionele telecomactiviteiten die van grote waarde kunnen zijn voor Hyves.

Uiteindelijk zullen alle belangrijke communicatievormen – e-mail, chat, sms, bellen, en de publieke berichten van sociale netwerken – samensmelten en vooral gebruikt worden vanaf mobiele apparaten. KPN is de onbetwiste marktleider op het gebied van vast en mobiel bellen, sms en internettoegang. De telecommer kan onze groei enorm versnellen, en ons een paar jaar dichter bij ons ideale product brengen door te helpen de verschillende communicatievormen te integreren op Hyves. Niet voor niets is een van onze grote voorbeelden CyWorld overgenomen door een belbedrijf.

Een week na de bijeenkomst bij Talpa bespreken we deze en andere mogelijkheden met Jasper van Rooden en Jaap den Dulk, KPN’ers en Hyvers. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. De mogelijke samenwerking of transactie heeft zelfs al een interne codenaam bij KPN: project Maja.

Dergelijke projectnamen moeten voorkomen dat de besprekingen uitlekken. In theorie wordt nu binnen KPN in deze context altijd over Maja gesproken in plaats van over Hyves. Als mensen binnen of buiten het bedrijf iets opvangen, weten ze zo niet dat het over Hyves gaat. Bij de andere partijen spreken we ook slechts een handvol mensen. In de media valt er dan ook niets over te lezen. Onder insiders in de mediawereld zoemen de geruchten echter al rond. En zoals vaker gaan die wat sneller dan de werkelijkheid.

==

–– Original Message ––

Michael Kraland

zaterdag 29 juli 2006 19:07

raymond@Hyves.nl

gefeliciteerd

==

Raymond,

==

ik hoorde van Rob dat je Hyves aan Talpa had verkocht.

Van harte gefeliciteerd en veel succes.

==

Groeten,

Michael

==

Omdat de mails aan Raymond@Hyves.nl sinds kort uitkomen bij de Angels, feliciteert onze oude (excusez le mot, Michael) IEX-partner nu een verbaasde Celine.

‘Eh... is er iets wat het team nog niet weet? Of weet hij iets wat wij zelf nog niet weten?’

Voor zover dat nog niet het geval was, staan sociale netwerken vanaf 5 september boven aan de agenda van directeuren van mediabedrijven over de hele wereld. Summer Redstone ontslaat de baas van Viacom. Iedereen schrijft het toe aan het door de vingers laten glippen van Myspace.

De hype wordt alleen maar groter. Het tipping point heeft nu ook investeerders bereikt. Een zakenbankier mailt enthousiast dat het Japanse netwerk Mixi 14 september naar de beurs is gegaan. Op de eerste dag verdubbelt de waarde, de oprichter is op slag miljardair.

==

Beste Raymond,

==

En weer een nieuwe mijlpaal voor de sociale netwerken... de van Mixi.

Waar we het een jaar geleden bij onze introductie nog als een out-of-the box scenario hadden over een van Hyves, is het in Japan gewoon intussen gewoon gebeurd. Waarde van zo een 370 dollar per user.

==

370 dollar per lid, dat slaan we niet bij voorbaat af.

Vanuit Spanje stuurt onze investeerder HJ een artikel uit The Economist door: BIG MEDIA FIRMS AND INVESTORS ARE COSYING UP TO SOCIAL-NETWORKING WEBSITES. ‘Timing kan niet beter!’ juicht Mark Zuidema dezelfde week na een gelijksoortig artikel in Wall Street Journal. Het gerucht gaat dat Yahoo een bod van 1 miljard dollar op Facebook voorbereidt.

==

Suddenly, social-networking sites are starting to look like the latest incarnation of the Internet’s Holy Grail. Two and a half years ago, Facebook was a college project run by an undergraduate. Today, in an echo of the 1990s technology boom, it is being chased by large companies with their wallets wide open.

==

We besluiten met ABN AMRO en Mark Zuidema een rondje langs de portemonnees te maken om te kijken hoeveel erin zit.

==

Van 3 naar 10.000.000 vrienden
cover.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-a.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-b.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-c.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-d.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-e.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-f-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-g-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-1.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-2.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-3.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-4.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-5.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-6.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-7.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-8.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-9.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-10.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-11.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-12.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-13.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-14.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-15.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-16.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-17.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-18.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-19.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-20.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-21.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-22.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-23.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-24.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-25.xhtml
Van 3 naar 10 miljoen vrienden-h-26.xhtml